Kundkortspolicy

  • Tomträttsavtalet är detaljplanens ändamålsbeskrivning, föreningens verksamhetsföreskrifter, hyresavtalen m.m. förutsätter att endast partihandel bedrivs. Andra legala förutsättningar (brottsbalken, konsumentlagstiftningen, PBL m.m.) gör att det är viktigt att vidmakthålla att kundkort är en förutsättning för att uppehålla sig och handla i Trädgårdshallen. Privathandel (konsument) är därför förbjuden i hallen. Studiebesök m.m. ska överenskommas.

  • Kundkortet är ett tillstånd att få vara i hallen och för att kunna handla. Kundkortet utfärdas av en kundkortsgrupp som följer ett tydligt protokoll. Varje ansökan bedöms individuellt och genomgår en noggrann undersökning om det sökande företaget stämmer överens med hallens policy och den volym samt kontinuitet som krävs.

  • Volym och kontinuitet är avgörande. Det ska finnas ett tydligt behov i företagets verksamhet för kontinuerlig partihandel. Tillfälliga eller enstaka behov hänvisas till återförsäljare.

  • Handel med privatpersoner eller företag som inte har erforderlig inriktning är inte tillåten.

  • Kontroll av att kundkort har erhållits sker vid respektive köpställe i samband med handel. Hänvisning till ansökningsformulär skall ske om det saknas. I väntan på om kundkort erhålls skall kunden lämna byggnaden. Kundkort ska alltid kunna uppvisas vid inköpstillfälle, annars kan köp nekas. Allmänna kontroller kan förekomma.

  • Med kundkort följer P-bevis med möjlighet att parkera inne/ute (2 timmar kostnadsfritt) P-tillstånden är tvååriga och förenas med tidsskiva.

  • Den juridiska personen (organisationsnumret) är parten, inte t ex dotterbolag. Då får kunden internfakturera från den enhet som har kundkortet.

  • Verksamheten skall vara yrkesmässig (ej hobby), dvs momsregistrering skall vara gjord om momsplikt råder. Normalt kontrolleras att F-skatt finns (men viss verksamhet kräver inte F-skatt).

  • För vissa kategorier finns särskild uppföljning, t ex större BRF skall det finnas anställd personal för egenförvaltning av uteytor, vilket kontrolleras särskilt (förtroendevalda, trädgårdsgrupper mm omfattas ej). Ägande och förvaltning av fastigheter skall avse mer än ägarens bostad/kontor/verkstad m.m. (alltså ett kommersiellt bestånd).

  • Vissa organisationer är stora och inte indelade i olika juridiska personer, varför t.ex. Stockholm Stad omfattas, i grunden för sin branschutbildning, parkskötsel, begravningsplatserna mm, men teoretiskt hindrar det inte någon annan funktion att handla. Dock ska kundkort kunna uppvisas vid varje köptillfälle.